Teknoloji

Dikkat! Siber saldırı yöntemleri değişiyor

2023 ve sonrası için korkutan iddia: Fidye azalıyor, sızıntılar ve kabahatler çeşitleniyor

-2022’de dünyada fidye için ödenen bedel %40 düştü. Hükümetlerin ve sigortacıların ödemeyi zorlaştırdığı, her zaman daha düşük ama gelir elde ettikleri veri sızıntısı hatalarında artış oldu.

– Siber güvenlik liderleri uyarıyor: Siber hata cephesi 2023 ve sonrasında genişlemeye devam edecek. Bilgi hırsızlığı türleri artacak. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yayınlanan BİGREHBER’e (Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi) sıkı uyum ve her zaman standardı tutturmak tüm kurum ve şirketler için bu nedenle çok önemli!

 

Bir sabah bilgisayarınızı açtığınızda sürpriz bir mesaj veya verilerinizin kilitlendiğine dair bir uyarı mesajı ile karşılaşabilirsiniz. Ya da çalışırken bir şeylerin ters gittiğini öğrenebilirsiniz.

Dünyada her gün yüzlerce kurum ve binlerce kişi bu senaryoyu veya benzerini yaşıyor. Türkiye’de ise birçok kuruluş gerekli güvenlik önlemlerini almadığı için verilerine ulaşamadığını fark ediyor ya da başkalarının verileri yıllardır okuduğunu görüyor.

Verileri kilitlenenler, bilgilerini tekrar görebilmek için ciddi ödemeler yapmak zorunda kalabilir.

RASTGELE SUÇLAR AZALDI AMA SUÇ TÜRLERİ ARTTI

Blockchain analitik şirketi Chainalysis, 2022’de fidye yazılımı saldırganlarının kurbanlarından zorla 456,8 milyon dolar çaldığını tespit etti. 2021’de bu rakam 756 milyon dolardı. Bu da fidanlarda yüzde 40’lık bir azalmaya işaret ediyor. Siber saldırganlar artık saldırma ve ödeme alma yöntemlerini çeşitlendirmek için çalışıyor.

Dünyanın 70’ten fazla ülkesindeki devlet kurumları, borsalar, finans kurumları, sigorta ve siber güvenlik şirketlerine bilgi, yazılım, hizmet ve araştırma sağlayan bir blockchain bilgi platformu olan Chainalysis’in araştırmasındaki yeni bulguları paylaştığı raporunda, Fidye yazılımı suçları 2022’de 2021’e göre daha fazla. Yüzde 40’ın üzerinde düştüğünü ve siber korsanların yönünü küçük bilgi sızıntılarına çevirdiğini açıklıyor.

Güvenlik önlemlerinizi baştan almadıysanız, siz veya bir çalışanınız çekici bir reklama veya bağlantıya tıklayabilir veya bir yazılım uygulamasını indirebilir. özgür“isim kullanmak” çatırtı ” yazılımı, fidye yazılımlarından birini sisteminize veya sunucularınıza yüklemiş olabilirsiniz. Bilmeden yüklediğiniz bu yazılım bir kez sisteminize sızmıştır. Artık verileriniz akmaya veya kilitlenmeye başlamış olabilir.

Devletlerin fidye ödemelerini de hukuka aykırı sayması nedeniyle oluşan farkındalığın, sigorta şirketlerinin kapsamlı bir şekilde yedek alma isteği ve fidye, darp gibi durumları kapsayacak bir dizi önlem alması nedeniyle önlemleri artırdığı anlatılıyor.

Bu nedenlerle siber suç çeteleri ele geçirdikleri sistemlerdeki verileri şifrelemedikleri ve verilere erişimi her zaman ellerinde tuttukları için anlaşılamamaktadır. Bu sayede yakaladıkları veriyi servis ederek küçük ama her zaman faydalı veriye hizmet ederler.

Fortinet’in 2022’si” 2022 Bulut Güvenliği Raporu ”, benzersiz fidye yazılımı suçlarının sayısının arttığını ortaya koyuyor. Raporda; Araştırmalar siber suçun adının “ veri hırsızlığı, fidye veya başka bir adlaAdı ne olursa olsun veri hırsızlığının çeşitliliğinin arttığını gösterdiği belirtiliyor.

ÇÖZÜME AHŞAPSIZ UYUM BİGREHBER

Türkiye’nin dijital dönüşüm danışmanı BeyazNet CEO’su Fatih Zeyveli, veri hırsızlığının çeşitlilikte artacağı gerçeğinin artık değişmez bir gerçek olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin bu konuda şanslı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

Veriler hem en değerli varlığımız hem de gizliliğimizdir. Bilgiyi korumak için dünyada çeşitli standartlar vardır. Ancak Cumhurbaşkanlığı Türkiye Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından yayınlanan ve kamu kurum ve kuruluşları ile kritik branşlardaki şirketler için şimdilik zorunlu olan Bilgi ve Bağlantı Güvenliği Rehberi (BİGREHBER) dünyanın en iyi standartlarından biri. Bilgi birikimimizi korumak istiyorsak BİGREHBER uyumunu her kurum ve şirket için vazgeçilmez altın standart haline getirmemiz gerekiyor. Bu standarda ulaşmak yeterli değildir, bu standardı korumak ve geliştirmek her zaman gereklidir..

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu