Haber

Deprem Uzmanlarından ‘Hasarlı Binalara’ Uyarı: ‘Bir Ay Girmemek İyidir’

Deprem araştırmacıları, depremin merkezi olan Kahramanmaraş’ta artçı sarsıntıların devam edebileceğini vurgulayarak, hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi uyarısında bulundu.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Karabacak, depremin ardından Kahramanmaraş’a geldiklerini ve çalışmalara başladıklarını söyledi.

İlgili Makaleler

Karabacak, bölgede incelemelerde bulunduklarını bildirdi. ‘Yıllardır çalıştığımız bir bölge burası. 2009 yılından beri TÜBİTAK kapsamında yürütülen proje ve çalışmalarım bulunmaktadır. O zamandan beri fayların tehlikeli olduğunu ve nerede olduğunu söylüyor ve uyarıyoruz.’söz konusu.

Fay kırılmasının gerçekleştiğini hatırlatan Karabacak ‘Şu anda sahada meydana gelen kırılmayı tam anlamıyla gözlemledik. Bundan sonra yakın gelecekte insanlarımızı rahatsız edecek aynı büyüklükte bir deprem olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim.’dedi.

Artçı sarsıntıların devam edeceği uyarısında bulunan Karabacak, şunları kaydetti:

‘Bu depremin artçıları kendisi kadar büyük olacak. 7.7 büyüklüğündeki depremin artçı sarsıntısı kendisinden bir eksik yani 6.5’e kadar çıkabileceği için meskenlerin zayıflaması durumunda tehlike oluşturabiliyorlar. Şu anda en az bir ay konutlara girmemekte fayda var. Çünkü bunlar hızla devletin imkanlarıyla kontrol altına alınacak. Hangisinin hasarlı veya hafif hasarlı olduğu ortaya çıkacaktır. Bunlar yapıldığı sürece insanların evlerinden uzak durmalarında fayda var.

Bu titremeler ilk bir ayda yavaş yavaş azalacak ve sonrasında bir yıl boyunca hissetmeye devam edeceğiz. 1 yıl sonra olacak ama sadece enstrümantal ölçülerde görülecek, o kadar küçük ki insan artık hissedemeyecek. Buradaki insanlarımız için daha büyük bir sorun yaşama ihtimalimiz yok.’

Bölge halkını bir ay süreyle evlerine girmemeleri konusunda uyaran Karabacak, ‘Artçı depremler tehlikeli olabiliyor çünkü bunun sonucunda meskenler zayıfladı. Bölge insanımızın konutları iki büyük depremi atlattı. Şu anda iyi durumda müşahede etmek lazım, bir uzman gözüyle bakmak lazım, kolon ve kirişlerde zayıflama var mı? Bunları ortaya koyduktan sonra esasen artçılarımız yavaş yavaş değerini kaybedecek. Bundan sonra insanlar gönül rahatlığıyla meskenlerine girebilecekler.’

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise bölgede deprem araştırmalarına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Vatandaşlardan yetkililer aksini söylemedikçe hasarlı binalara girmemelerini isteyen Sözbilir, Şu anda daha büyük bir beyin sarsıntısı olasılığının olduğunu düşünmüyoruz. Ama olağan artçı sarsıntılar devam ediyor. 6.5’e yakın depremler olacak ve AFAD sürekli açıklıyor. Belli bir zamana kadar hasarlı evlere girmeyeceğiz. AFAD ekipleri yeri geldiğinde bunları söyleyecektir.’söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu